fbpx

Da champagneproppen sprang til midnat sidste mandag, var det uden forsætter for 2019. Det skulle da lige være at leve livet, som det virkelig er. Fuld af gentagelser og hverdag tilsat alkohol i behagelige mængder for at indsætte et passende og nødvendigt filter mellem mig og verden.

For uanset mit forbrug af online webinarer, taler, artikler og livsforandrende forløb iværksat af velmenende og selvbestaltede coaches, healere og andet godtfolk, så er mit liv en genudsendelse – men helst på DrK, som ikke skal forveksles med DR2, hvor Deadline og Clement og Hughes og andre værter med munddiarré glimrende kan fortsætte deres uendelighedsanalyse af nyhedsstrømmen uden min medvirken. Næ, må jeg bede om Filmselskabet, Vild med Bøger og Woody Allen film, samt endeløse genudsendelser af Huset på Christianshavn og udsendelser om anden verdenskrig fra BBC. Tilsat passende mængder nydelsesmidler.

Overvægt kommer ikke af ingenting, og før nytår tilmeldte jeg mig en nytårskur på 12 dage for kun 49 kroner – billigt, og i indbakken kom så fra 2. januar diverse gode råd til at leve sundere og slankere. Men selvom jeg knuselsker Pernille Aalund og hendes hjertevarme råd om stort og småt, og hendes altid sensuelle nærvær på Instagram, så må jeg betragte de 49 kroner som et rent sponsorat af hendes og Kropsinstituttets næste rejse til Jordan – det bliver uden mig, når der allerede 2. januar meldes ud: undvær de ”hårde hvidevarer”, sukker, kager, pasta og hvidt brød. Gælder det også fuldkorn? Det er gangbar mønt i helsekredse, at brød er usundt. Dagen efter hedder det ”skip kaffe og alkohol”, og jeg aner fortsættelsen: denne kur er simpelthen salamimetoden, hvor man gradvis strippes for alt, hvad der gør livet værd at leve.

I dag, en uge efter, hedder det ganske rigtigt: faste. De må grine hele vejen til Jordan, hvor der sikkert bydes på et luksus kurophold til luksuspris, bestående af: ingenting.

Drik vand til. Vi kan følge kendte menneskers bestræbelser på at tage sig fantastisk ud på de sociale medier, og såmænd også alle de almindelige. Mennesker altså. Vi ser ikke deres morgengrimhed og sygdom, konfliktuelle forhold til familien eller kæresten. Vi ved det alle sammen: det er ikke sandheden, vi ser. Alligevel er det påvist, at vi får det dårligere af at være på de sociale medier. Fordi vi uvægerligt sammenligner os selv med andre. Og da det er andres lækre liv, vi ser, føler vi os automatisk ikke lige så lækre. Derfor har sundhedsindustrien kronede dage. Vi skal konstant optimere os selv, og især omkring nytår.

Dertil har vi brug for coaches. Svend Brinkmann er også en sådan, selvom hans første råd er: ”Fyr din coach”. Han har en hel horde af tilbedere, for det har enhver, der mener at have fundet Sandheden. Hvad enten sandheden nu ligger i en skål chiagrød eller i at stille sig under den kolde bruser for at vænne sig til ubehaget ved at være død.

På nettet findes utallige redskaber til selvregistrering: Endomondo registrerer din træning, og jeg tilmeldte mig en udfordring om at gå 60 kilometer i januar. Det ligger i fin forlængelse af mine daglige gåture, og skal motivere mig yderligere. Men hvor jeg før nød mine morgenture og tog lidt fotos af morgengryet og lagde dem på Insta, kan jeg nu følge med i mine medgangeres fremskridt, og værst: sammenligne mig med dem. Har hun gået så langt? Så er jeg fanme 4 kilometer bagud, det må indhentes! Endomondo viser min rute og hastighed, samt min pr – personal record. So much for gåturens afstressende effekt.

Hvad er nytårsforsættets inderste natur? Sundhed, slankhed, fulfilment i alle aspekter – se dig selv i din fremtidsversion og mærk følelsen. Forsagelse er vejen ad hvilken. Men det er vel ikke et mål i sig selv? Spørg måske hellere, hvad formålet med bestræbelserne er – så er man på rette vej. Er formålet med slankhed at lette trykket på leddene? God idé. Er det at være bedre i stand til at danse, lege med ungerne, dyrke sex, kunne passe smart tøj? Ok.

Ikke et ondt ord om forsagelse og sundhed – hvis du elsker at løbe, så fortsæt endelig. Men hvis jeg skulle komme med et bud på holdbare nytårsforsætter handler det om noget, som måske i højere grad gælder hjernen og vores måde at være mennesker på – og jeg garanterer dig, at du bliver en bedre version af dig selv, hvis du overholder dem her! Husk også at drikke et glas af din yndlingsalkohol hver dag.

Læs en bog af papir, snus til siderne, mærk papirets struktur, bladr, tænk, sans

Vær offline, når du er sammen med andre, og måske endda også når du er sammen med dig selv. Læg telefonen væk og mærk verden og livet. Du er med i et universelt fællesskab, som er så meget større end Facebook/Instagram/SnapchatOpsøg samvær med andre, bevæg dig ud, find fællesskaber, lav selv nogle. Dyrk samtalen, og husk at lytte aktivt (og lad være med bare at sidde og vente på at sige: ”det er ligesom mig/nogen jeg kender, der…”)

Opsøg samvær med andre, bevæg dig ud, find fællesskaber, lav selv nogle. Dyrk samtalen, og husk at lytte aktivt (og lad være med bare at sidde og vente på at sige: ”det er ligesom mig/nogen jeg kender, der…”)

Se en udstilling på et museum hver måned – tag børnene med.

Acceptér ikke, at dine teenagebørn ikke vil med – det skal de. I er en familie

Snak med dine børn, interessér dig for deres verden, lær af dem.

Vis hensyn i trafikken

Hils på dine naboer

Hils hver dag på dine børn/din mand/din kat som var det første gang I sås, og let i samme omgang røven fra sofaen. De er ikke møbler, men mennesker (jojo, det gælder også katten)

Stol aldrig på gode råd fra tilfældige bloggere eller coaches.

GODT NYTÅR!