fbpx

2021. Nu er tiden kommet til at spænde løbeskoene på, livremmen ind og forberede dig på en ”hvid januar” uden alkohol.

Nå, ikke? Ok, så. Det er som det er. Og lige nu har vi ikke mere ”fun” end det, vi selv laver. Ikke mere skæg end det, vi sidder på, hoho. Måske er det derfor, alle går og anlæger skæg i øjeblikket, og skægstubbe er fremherskende hos de fleste midaldrende mænd på tv? Nå, det kunne jeg spinde en lang ende over… Her kommer min nytårskur – og den hedder: Du er ok. Ja, du læste rigtigt. Det er ok:

1. At have en lav stresstærskel. Det har ikke altid været lige populært, men lige nu er muligheden der, hvad enten det er din chef, der indkalder til 10 Teamsmøder om dagen, eller dig selv, der synes, du skal nå alt muligt, nu hvor du skal definere dig selv hele dagen lang. Du orker det ikke. Dagene flyder sammen i et misk-mask mellem arbejde og fritid og indre ”nødvendigheder”. Det er megastressende, og du er stresset. Det er ok.

2. At være for indadvendt og menneskesky til at gå til fest. Lige nu er der alligevel ingen fester, der er lovlige. Nyd det, så længe det varer. Og gør det til new normal bagefter. Selv kan jeg have voldsomt lyst til en fest – men have svært ved at overskue, når den så faktisk er der. Medmindre det er mig selv, der laver den. Også det er svært at overskue. Men jeg tror nu, jeg prøver alligevel. Og siger til mig selv, at det er ok, hvis det ikke bliver den supercool, tilbagelænede fest med casual overskud, som jeg drømmer om.

3. Ikke at være cool med, hvad andre gør. Hvis andre rækker over bordet, taler eller spiller for højt eller grimt, så sig fra. Fanme. Du er en sur gammel tante eller grumpy onkel, og det er bare ok. De unge skal jo lære det. Men husk nu, at det også er ok, at de unge bare lænnges efter at mødes og kysse og hoppe på hinanden og danse på bordene. Du har selv et indre festdyr. Det er ok.

4. At hade uanmeldt besøg. Har du ringet først? Ikke? Så gå hjem! Bed folk om et rimeligt varsel, så du kan nå at skubbe alle pizzabakkerne ind under sofaen før du åbner døren. Og sig ærligt, hvis du er for bombet til besøg. Men vær alligevel opmærksom på ikke at blive i din menneskesky boble.

5. At blive stjernegal, pludseligt og uden varsel. Men slå på din boksebold i stedet, eller løb en tur rundt om huset. Find lige ud af, hvad du bliver gal over – og prøv at tale ”girafsprog”, som det hed nede i 90’erne. Altså hæv dig over din egen galde og udtryk den så ikke-giftigt som muligt, hvis du har en gyldig grund. Folk bliver typisk ret forskrækkede, du er jo ellers så pæn til daglig. Hvis der alligevel sker et utilsigtet udslip, så stik en undskyldning og fortæl, at du lige blev overophedet og har svært ved at kontrollere det. Og det er OK.

6. At ville have styr på ALT – lige fra, hvad vej bestikket vender i opvaskemaskinen, til hvor fjernbetejeningen skal ligge og i hvad rækkefølge, tingene skal ske. Med nyt år KAN følge nye vaner – men hvorfor ændre på noget, der fungerer? Hvis du bor sammen med andre, må I forsøge at indgå et kompromis. Fx: ”Jeg bestemmer over bestikket, så kan du bestemme over fjernbetjeningen. Deal?”

7. At tage tingene bogstaveligt. Jeg HAR spurgt, om du ville have resten af maden og du sagde nej – ergo tog jeg den. Bare ærgerligt, sonnyboy!

8. At have børn, der ikke vil gå i legegrupper, til børnefødselsdag eller klædes ud til Halloween. Find ud af, hvad der er allermest nødvendigt at få dem til, og hold dem fri af resten. Opsøg andre fællesskaber, eller definer selv nogle børneaktiviteter, som dit barn kan være med til og måske initiativtager til.

9. Ikke at ”mærke efter”, fordi du alligevel ikke kan mærke en skid.

10. At placere sig foran skærmen og se den samme film igen og igen. Uh, der er intet som gentagelser og genkendelse at vederkvæge sig ved i en utryg tid.

11. Og et bonuspunkt: At alt skal være, som det plejer. Du kan altid beslutte dig til at udfordre dig selv en anden dag, når du har overskud. Indtil da, gør som du plejer. Det giver tryghed. Og det er OK.

GODT NYTÅR!